• Gratis verzonden vanaf €25
  • Klantbeoordeling 9,3
  • Thuiswinkel-waarborg
  • Gigantisch assortiment

Qi2 draadloos laden

De nieuwe Qi2-standaard voor draadloos opladen uitgelegd

Met draadloos opladen kun je jouw apparaten, zoals je smartphone of smartwatch, moeiteloos van stroom voorzien. Je legt simpelweg je apparaat op de draadloze lader, waardoor je geen gebruik meer hoeft te maken van kabels. Hierbij is het wel van belang dat je een smartphone hebt die draadloos laden ondersteunt. Smartphones die draadloos laden ondersteunen, maken momenteel gebruik van de Qi-standaard. Begin 2023 is er een nieuwe Qi-standaard geïntroduceerd, genaamd Qi2. Qi2-technologie is een techniek welke zal worden gebaseerd op de Apple MagSafe. Maar hoe werkt Qi2? En wat is het verschil met Qi? Je leest het in deze blog.

Hoe werkt draadloos (Qi) laden?

Om Qi2 uit te leggen, gaan we eerst even een stap terug. Wat houdt draadloos laden nu precies in? Deze laadtechniek is beter bekend als Qi-technologie. Qi-technologie maakt gebruik van elektromagnetische velden om energie over te dragen tussen twee punten, ook wel inductie opladen genoemd. Het ene contactpunt zit in je smartphone en het andere zit in de draadloze lader. Wanneer je deze twee spoelen op elkaar legt, kan er energie overgedragen worden, waardoor apparaten worden opgeladen zonder kabels. Niet alle apparaten zijn geschikt voor draadloos laden. Het zijn met name de duurdere smartphones welke met deze techniek zijn uitgerust, waaronder iPhones vanaf de iPhone 8, de Samsung Galaxy S-serie en de nieuwe Google Pixel toestellen. Meestal zijn de draadloze laders verkrijgbaar in de vorm van een pad of houder. Je kunt heel eenvoudig je smartphone, tablet, smartwatch of oortjes opladen door ze simpelweg op het draadloze oplaadstation te leggen. De draadloos lader is zelf wel verbonden met een stekker in het stopcontact, aangezien de oplader van stroom moet worden voorzien.

Een nadeel van het huidige draadloos Qi-laden is wanneer de twee oplaadspoelen niet exact op elkaar liggen, er veel energie verloren gaat. Dit probleem komt vooral voor bij Android-toestellen, waarbij de oplaadspoel niet in het midden van de telefoon zit. Tevens kun je jouw smartphone niet gebruiken wanneer deze op de draadloze lader ligt. Het toestel moet namelijk in contact blijven met de oplader. Wanneer je jouw apparaat eraf haalt stopt deze met opladen. Bovendien ben je met de huidige Qi-standaard beperkt tot een vermogen van maximaal 7,5 Watt. Met Qi2 lijkt het erop alsof deze problemen verleden tijd zijn.

Wat is Qi2?

Qi2 is de opvolger van Qi (1e generatie) en wordt de nieuwe standaard voor draadloos laden. Deze technologie is begin dit jaar geïntroduceerd door het WPC, het Wireless Power Consortium. WPC heeft tijdens het ontwikkelen van deze technologie veel hulp gehad van Apple. Zo hebben beide bedrijven in het verleden ook al nauw samengewerkt om Apple Magsafe te integreren in de iPhone. De vervolgstap is om deze techniek, de zogenoemde ‘’ magnetic power profile ‘’, door te voeren als wereldwijde standaard!

Hoe werkt MagSafe?

Even het geheugen opfrissen. Wat houdt MagSafe ook alweer in? Magsafe is een draadloze oplaadtechniek van Apple. MagSafe maakt het mogelijk om je apparaat met magneten vast te klikken aan de magneten in de draadloze oplader. Zo zitten de spoelen altijd precies op elkaar vastgeplakt en maken beide apparaten perfect contact. Op deze manier wordt de smartphone optimaal opgeladen aangezien het laadproces niet onderbroken wordt. MagSafe-technologie heeft haar intrede gemaakt vanaf de iPhone 12-serie en maakt het mogelijk om sneller draadloos op te laden tot 15 Watt. Apple gebruikt deze techniek dus al sinds 2020, maar nu wordt deze techniek ook beschikbaar voor Android-gebruikers. WPC heeft samen met Apple en andere Android-merken de Qi2-standaard ontwikkeld, welke overeenkomt met MagSafe, zodat er één standaard is voor draadloos laden in de gehele industrie.

De nieuwe standaard voor draadloos laden

Qi2-technologie maakt ook gebruik van magneten, waardoor de smartphone altijd naadloos wordt uitgelijnd met oplader, in tegenstelling tot Qi-opladen. De magneten in de lader en de telefoon klampen zich aan elkaar vast, waardoor er minder energie verloren gaat en je apparaat sneller wordt opgeladen. De techniek zal daarom, net als MagSafe, een laadvermogen van 15 Watt bieden. Naar verwachting kunnen we in de toekomst hogere draadloze oplaadsnelheden verwachten. Het verschil tussen MagSafe en Qi2 zit in de plaatsing van de magneten. De uitlijning zou bij Qi2 net iets verschillen dan bij MagSafe. Daarnaast heeft Qi2-opladen als groot voordeel dat alle smartphones dezelfde standaard voor draadloos opladen krijgen. Op die manier kunnen Apple- en Android-apparaten, zoals Samsung en Google Pixel, op dezelfde manier worden opgeladen. Verschillende soorten kabels en adapters worden dan ook overbodig, wat gunstig is om waste aanzienlijk te verminderen. De eerste Qi2-producten kunnen we vermoedelijk eind 2023 al verwachten. Android-gebruikers zullen dus nog even geduld moeten hebben om deze nieuwe draadloze oplaadtechniek te ervaren.

Draadloze lader kopen

Tegenwoordig zijn er allerlei soorten draadloze opladers verkrijgbaar. Naast Wireless Charging Pads, zijn er ook houders met een dergelijke laadfunctie beschikbaar en docking stations, waar je meerdere apparaten kunt voorzien van energie. Denk hierbij aan je smartwatch, smartphone en draadloze oordopjes. In het ruime assortiment van Knaldeals.com vind je een ruim aanbod met draadloze laders van onder andere Xtorm en Samsung.

Service en kwaliteit

Let op, bij aanschaf van een draadloze lader, is het belangrijk om te weten of je smartphone deze technologie ondersteunt. Kunnen wij je hierbij helpen of heb je een andere vraag naar aanleiding van onze blog? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij staan elke werkdag voor je klaar tussen 9:00 tot 17:00 uur om al je vragen te beantwoorden. Wil je graag een draadloze oplader bestellen? Bestel deze dan voor 20:00 uur, dan wordt de bestelling dezelfde dag nog verzonden. Vanaf € 25 worden bestellingen helemaal gratis verzonden.

Inloggen bij Knaldeals.com
Met welk e-mailadres heb je een account bij Knaldeals.com?
Wat is je wachtwoord bij Knaldeals.com?

Wachtwoord vergeten?

Ontvang direct 10% korting

En krijg alle aanbiedingen en acties per e-mail.